Authentieke handgemaakte producten

Over CharruaZ-estilo

De CharruaZ-estilo laarzen en alpargatas zijn authentiekeĀ handgemaakte producten, die tot op de dag van vandaag door de Gaucho’s in Uruguay worden gedragen.

Rustig, ruimtelijk, en relaxt ā€“ begrippen die kenmerkend zijn voor Uruguay.

Dit vrij onbekende land ligt tussen ArgentiniĆ« en BraziliĆ« in, en heet eigenlijk ā€˜Republiek ten oosten van de Uruguayā€™ (de rivier die de westgrens vormt ArgentiniĆ«). In het zuiden wordt Uruguay begrensd door de enorm brede ā€˜Rio de la Plataā€™.

Al 13.000 jaar geleden woonden er mensen in Uruguay. CharruaZ-estilo ontleent zijn naam aan de charrua, de bekendste van de nomadische inheemse stammen die in Uruguay leefden voor de blanken arriveerden. Hoewel de charrua geen vrolijk lot beschoren was, hebben veel Uruguayanen nog charrua bloed door de aderen stromen.

De inwoners stammen niettemin vooral af van Spaanse en Italiaanse immigranten, al is er ook een kleine zwarte bevolkingsgroep die met de unieke op percussie gebaseerde candombe zijn stempel gedrukt heeft op de Uruguayaanse muziek. Volgens sommigen is ook de tango van oorsprong Uruguayaans; in ieder geval is Carlos Gardel, de beroemdste tangozanger ooit, in Uruguay geboren.

Uruguay is vier keer zo groot als Nederland, maar Nederland heeft vijf keer zo veel inwoners. Het binnenland van Uruguay is dan ook heel dunbevolkt. Het landschap is glooiend en groen, met her en der cerros, lage bergen, en de kust kenmerkt zich door schitterende, vaak nog ongerepte stranden en duinen. Overal in het binnenland vind je karakteristieke plaatsjes waarin in de regel het centrum gevormd wordt door een karakteristieke lommerrijke plaza met bomen, fraaie koloniale huizen, en een kerk.

Uruguay is een overwegend agrarisch land, met van oudsher vooral veeteelt waarbij de koeien vrij rondlopen op enorm grote landgoederen. De laatste decennia zie je ook akkerbouw en bosbouw. Meer dan in Argentiniƫ kenmerkt Uruguay zich dan ook door een gaucho cultuur; in het binnenland zie je vaak gewoon langs de weg gauchos te paard. Er zijn karakteristieke festivals waar men elkaar ontmoet in de typische gaucho kleding, en waarbij gauchos hun vaardigheden in het omgaan met paarden demonstreren.

Iedere Uruguayaan heeft nog iets van een gaucho in zich; overal in Uruguay zie je mensen met een thermosfles lopen waaruit ze in speciale veelal met leer omklede bekers hun matƩ bereiden, een bitter soort thee die met een fraai vormgegeven metalen rietje wordt gedronken.

Er is veel kunstnijverheid, waarbij op creatieve wijze allerlei producten worden gemaakt uit leer en koehoorn.

If it takes five years to learn the tango it takes a lifetime to learn the gaucho skills

Auteur: Bram Buunk